De Nederlandse overheid streeft naar ‘Nederland Circulair 2050’, waarbij het doel is om in 2050 een 100 procent circulaire Nederlandse economie te hebben. De ambitie daarbij is om in 2030 50 procent minder gebruikt te maken van primaire grondstoffen. Volgens Plastics Europe Nederland moet er nog meer gedaan worden om de milieudoelstellingen van 2030 te halen, waarbij de ambitie is dat 41 procent van de toegepaste plastic vanuit recyclaat komt.
Actie nodig richting ‘Nederland Circulair 2050’
Huidige recycle structuur nog onvoldoende
Volgens Plastics Europe Nederland is de huidige recycle structuur nog onvoldoende om de milieudoelstellingen in 2030 te behalen. Ongeveer 60 procent van alle kunststoffen wordt gebruikt in ‘long life- producten’, zoals auto bumpers en raamkozijnen, maar 85 procent van deze kunststoffen verdwijnen aan het einde van hun levenscyclus in de verbrandingsoven. Hoewel het recyclen van plastic verpakking de laatste jaren grote progressie boekte, is er nog veel ruimte voor verbetering bij long life- producten. Om dit te bewerkstelligen moeten producenten en de overheid samenwerken naar een verbeterde recycle structuur en waar de overheid stimuleert tot een verbeterd recycle traject. Eerder presenteerde TNO ook al een routekaart richting 100% circulariteit.
Versnellen inzet van biobased kunststoffen
Een andere stap die de industrie zet richting de milieudoelstellingen is de inzet van biobased kunststoffen. 30 november 2020 werd bijvoorbeeld het Actieplan Biobased Kunststoffen overhandigd aan staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. Het actieplan Biobased Kunststoffen is een aanzet richting 2050 en geeft aan hoe vraag en aanbod van biobased kunststoffen gerealiseerd kan worden.
Onder andere Plastics Europe Nederland en De Federatie Rubber en Kunststoffen Nederland streven naar de toenemende inzet van hernieuwbare grondstoffen, het verlagen van de kunststoffen voetafdruk en de vermindering van CO2- emissies in de gehele keten. Een belangrijk onderdeel van dit actieplan is de verhoging van de inzet van biobased grondstoffen. Veel supermarktketens en leveranciers zijn momenteel nog terughoudend in biologisch afbreekbare plastics. Mede doordat de grondstoffen van de plastics vaak vanuit schaarse landbouwgrond komt en eigenlijk nodig is voor het verbouwen van van voedsel. Daarbij zijn afvalverwerkers nog niet voldoende ingesteld op biobased kunststoffen, waardoor een overgroot deel nog in de verbrandingsoven terecht komt.
Om de verduurzaming van de gehele kunststofketen te bereiken is het van belang om gebruik te maken van biologische kunststoffen en recyclaat te stimuleren. Om dit te bereiken is ketensamenwerking nodig, maar speelt de overheid ook een belangrijke rol door haar beleid aan te passen.