3D printtechnologie, de productietechniek van de toekomst?

3D printen is misschien wel dé productietechniek van de toekomst. Een aantal jaar geleden kwam het pas echt op in de markt, maar inmiddels wordt het gebruikt in steeds meer organisaties. Ook omdat grote bedrijven nu inzien dat deze technologie efficiënter en goedkoper wordt. In de toekomst zal deze duurzame productietechnologie naar verwachting een substantieel deel van de productiemarkt overnemen. Maar wat is 3D printen nou eigenlijk? Hoe werkt het en wat zijn de belangrijkste voordelen? Ook bespreken we welke toepassingen geschikt zijn voor deze evoluerende 3D printtechnologie.

Wat is 3D printtechnologie?

3D printen is een productietechniek waarbij een digitaal bestand omgezet kan worden naar een tastbaar object. Met een 3D printer kunnen op basis van digitale bouwtekeningen driedimensionale objecten worden geproduceerd. Dit gebeurt door het object laag na laag op te bouwen. Waar een normale printer werkt met inktcartridges, werkt de 3D printer met kunststoffen. Momenteel zijn de meest gebruikte plastics PETG, ABS en PLA. Ook PEEK, TPE en nylon worden steeds vaker gebruikt. Verder bestaan er nog 3D printers die met andere materialen zoals metalen en keramiek kunnen printen. ​​De geproduceerde onderdelen kunnen ook een breed scala aan fysieke eigenschappen hebben, van optische helderheid tot rubberachtige objecten. 

3D printen werd voornamelijk gebruikt voor prototyping. Tegenwoordig vindt een verschuiving plaats naar productie. Daardoor is de markt van 3D printen enorm gegroeid wat ook logisch is want de technologie biedt de fabrikanten vele voordelen.

Wat zijn de voordelen?    

Er zijn veel voordelen te benoemen voor het gebruik van 3D printtechnologie ten opzichte van conventionele productietechnieken. De grootste voordelen van 3D printen zijn:

  • Onbeperkte vormvrijheid 
  • Keuze uit veel verschillende materialen
  • De zeer korte levertijd van ontwerp tot productie 
  • Het vroegtijdig voorkomen van productiefouten 
  • Kostenbesparing op het gebied van logistiek en distributie
  • Faalkostenreductie
  • Overzichtelijk voorraadbeheer
  • Modelaanpassingen eenvoudig door te voeren
  • Productie in eigen land dus reductie importheffingen
  • Duurzame productietechniek

Echter zijn de belangrijkste voordelen van deze technologie de duurzame eigenschappen van 3D printen. Er zijn namelijk verschillende elementen binnen deze productietechniek die het proces en het eindresultaat duurzamer maken. 

3D printen is een techniek die met name duurzaam is vanwege de productiehoeveelheden. Je blijft nooit met te veel producten zitten die weggegooid of vernietigd moeten worden. Ook ontstaat er geen restafval omdat producten vanaf één stuk geprint kunnen worden en dus niet meer materiaal wordt gebruikt dan noodzakelijk. Verder is 3D printen goed voor het milieu omdat er lokaal geproduceerd kan worden. Goederen hoeven niet meer vanuit het buitenland geïmporteerd te worden, wat scheelt in de transport-gerelateerde CO2-uitstoot

Voor welke toepassingen is 3D printtechnologie geschikt?

Deze technologie wordt in meerdere sectoren toegepast. Dit is vooral het geval in: 

  • Medisch
  • Retail 
  • Industrie
  • Voedingsmiddelenindustrie
  • Ruimtevaart
  • Bouw & Architectuur

Een van onze leden in de industriële sector maakt al gebruik van 3D printers om inspectieputten op maat te produceren. Sinds enkele jaren zijn zij als eersten en enigen wereldwijd die deze 3D printtechnologie op grote schaal inzetten in de industriële productie. Daarbij hebben zij ook hun eigen ontwerp software ontwikkeld die de meest complexe ontwerpen met uiterste precisie kan produceren. De 3D printer zorgt dat een verbeterde productieproces in staat wordt gesteld waardoor er eenvoudiger, efficiënter en veiliger kan worden geproduceerd.

3D printen kunststof leidingen

De duurzame eigenschappen van 3D printtechnologie zijn ook in de productie van kunststof leidingen niet onopgemerkt gebleven. Doordat er lokaal geproduceerd kan worden en geen restafval ontstaat, draagt 3D printen als productietechniek bij aan een circulaire economie. En dat is belangrijk voor instanties en (net)bedrijven die merken dat de thema’s duurzaamheid, innovatie en klimaat een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de bedrijfsvoering. 

Het is immers niet duurzaam om in een grote fabriek leidingen te produceren en vervolgens alles op vrachtwagens te vervoeren en in grote voorraden op te slaan. Op den duur zal alles op locatie geprint kunnen worden. Een architect kan als het ware met een usb-stick het gebouwontwerp de printer inpluggen die vervolgens exact de juiste hoeveelheid kunststof leidingen kan produceren. Dit kan in enkele uren worden gedaan wanneer dat nodig is en zonder dat er materiaal wordt verspild. 

Bij BureauLeiding zien we al het bewijs dat deze technologie het productieproces in de industrie op verschillende manieren kan optimaliseren. Zo kunnen gas-, water- en elektriciteitsleidingen voortaan op een duurzame manier worden geproduceerd en zo bijdragen aan de gemeentelijke en landelijke milieudoelstellingen.