FAQ: Benodigde spuitdruk reiniging van kunststof rioleringsbuizen

Antwoord:
Voor het verwijderen van alle verstoppingen in kunststof rioleringsbuizen is 120 bar spuitdruk ruim voldoende.

Spuitdruk

In uitgebreide onderzoeksprojecten, uitgevoerd in opdracht van TEPPFA en aangesloten organisaties, zijn met betrekking tot de waterdrukreiniging van rioleringen de volgende feiten vastgesteld:

  • Proeven genomen door de Universiteit van Loughborough in het Verenigd Koninkrijk hebben aangetoond, dat een druk van 120 bar voldoende is om alle in de praktijk voorkomende verstoppingen te verwijderen, ongeacht het gebruikte buismateriaal.
  • Onafhankelijke proeven genomen door het Deense Instituut voor Technologie (Danish Technological Institute) hebben aangetoond, dat kunststof rioleringsbuizen (met massieve en samengestelde wand) geen schade ondervonden van blootstelling aan 120 bar spuitdruk gedurende 50 cycli.

Kunststof rioleringsbuizen kunnen bij verstopping door vaste stoffen, zoals cementresten van de bouwplaats, ook worden gereinigd met een druk van 120 bar. Zulk materiaal kan zich niet aan de buis hechten vanwege de goede doorlaatcapaciteit en de gladde, niet-doorlaatbare wand. Bij rioleringsbuis van gangbaar materiaal is het soms onvermijdelijk om hoge druk te gebruiken voor de verwijdering van zulke verstoppingen, waardoor de wand van de buis kan beschadigen.

Wilt u meer weten over het reinigen van kunststof rioleringsbuizen?

Zie de sectie  “Applications, Civils, Industry Studies” op de TEPPFA website (www.teppfa.eu) voor het raadplegen van de richtlijn “Best practice for effective jetting of sewer pipes”.