BIS Buizen Inzamel Systeem

Aandacht voor duurzaam bouwen staat hoog op de agenda bij overheden en ook steeds vaker bij opdrachtgevers. Dit vraagt om materialen met een zo klein mogelijke impact op het milieu. LCA data tonen aan dat kunststof leidingsystemen binnen dit concept van duurzaam bouwen passen en binnen een circulaire economie. Kunststof leidingensystemen hebben een levensduur van zeker 100 jaar en wanneer ze dan uiteindelijk in de afvalfase komen, zijn ze uitermate geschikt voor recycling. Met het Buizen Inzamel Systeem (BIS) wordt bijgedragen aan een duurzame toekomst.

Kunststof leidingen en de circulaire economie

De kunststofindustrie in Europa besteedt steeds meer aandacht aan recycling. Kunststof leidingsystemen zijn volledig recyclebaar en bijzonder geschikt voor herverwerking in nieuwe producten. Met deze gedachte ontstond in 1991 het Buizen Inzamel Systeem (BIS). Het BIS is een netwerk voor de inzameling van kunststof leidingafval en de verwerking hiervan tot nieuwe buizen en andere producten. Buizen die door sloop of renovatie overbodig zijn, komen op deze manier weer terug in de keten. Kunststof materiaal kan op deze manier zeker zeven keer gerecycled worden.

Door de lange levensduur van kunststof leidingsystemen, begint het aanbod van buisafval nu langzaam te ontstaan. De 14.000 ton ingezamelde hard PVC afval in Nederland, is ongeveer 60% van het totale vrij gekomen hard PVC afval in Nederland.

Voor elke stroom een mogelijkheid

Het BIS is qua inzamelmogelijkheden zeer gedifferentieerd; voor nagenoeg elke stroom en elk volume is er een mogelijkheid. Voor grote afvalvolumes vanaf 1 ton kunnen containers worden geplaatst van 40 m3. Voor kleinere volumes zijn in Nederland 40 inzamelpunten waar aannemers en installateurs kosteloos kunststof leidingafval kunnen inleveren. Daarnaast zijn er via de leden van BureauLeiding BIS big bags van 2m3 aan te schaffen.

Met BIS als vangnet geven de Nederlandse producenten van kunststof leidingsystemen invulling aan hun bijdrage aan een circulaire economie.

Meer weten over BIS?

Bekijk dan hier de procedure of bekijk de inleverpunten. Heeft u nog vragen over het inleveren van PVC, PE of PP- buizen, neem dan gerust contact met ons op.

En natuurlijk, de doppen op de buizen mogen ook met het BIS mee!

BIS-container nodig?
Bestel heel eenvoudig een BIS-container op locatie.

Wat mag in de BIS-container?

BIS wat wel en niet mag in de container

Tarieven

 • Transportkosten
  Enkele rit (brengen of ophalen van een container) € 238,89
 • Containerhuur
  Per dag € 2,15
 • Afvoerkosten vervuiling
  Kosten voor de afvoer van aangeleverde vervuiling € 0,21/Kg
 • Overig
  Voor de verwerking van ander afval dan kunststof leidingen worden kosten in rekening gebracht.

De exacte voorwaarden leest u in de BIS plaatsings- en verwerkingsvoorwaarden per 1 januari 2024 en de BureauLeiding algemene voorwaarden 1 januari 2005

BIS-container nodig?
Bestel heel eenvoudig een BIS-container op locatie.

Procedure bestellen BIS-Container

Voor het bestellen van een BIS-container geldt de volgende bestelprocedure:

 • Gebruik voor het plaatsen en afhalen van BIS-containers het online bestelformulier (*).  Volledig invullen en verzenden.
 • Bestellingen na 16.00 uur nemen wij de volgende dag in behandeling.
 • Binnen twee werkdagen na de dag van aanvraag wordt de BIS-container geplaatst of opgehaald.
 • Als de container vol is volgt u dezelfde procedure en (ongeveer) twee dagen later wordt de container weer bij u opgehaald.

(*) Voor de filialen van de leden van BureauLeiding geldt een andere bestelprocedure.

Goed om te weten

U blijft eigenaar van het aangeboden afval tot acceptatie door de verwerker. BureauLeiding en het BIS worden of zijn nooit eigenaar van het aangeboden kunststof leidingafval.

Zelf inleveren van kunststof leidingafval

Heeft u (soms) te maken met een kleine hoeveelheid kunststof leidingafval? Lever dat gratis in bij een van de vaste BIS-inzamelpunten bij u in de buurt. Deze inzamelpunten hebben een speciale container waar u het kunststof leidingafval kwijt kunt. Meld uw komst van tevoren even aan bij de locatie van uw keuze.

Zelf inleveren?
Lever klein kunststof afval in de buurt in.

Contact met BIS

Voor het Buizen Inzamel Systeem werkt BureauLeiding samen met twee partners:

 1. Kunststofrecycling Van Werven
  Voor de verwerking van het ingezamelde kunststof leidingafval.
 2. Renewi
  Voor het transport van de BIS-containers.

Heeft u een vraag over het Buizen Inzamel Systeem? Stelt u deze via BureauLeiding:

 • Telefoon (070) 44 40 650
 • E-mail: bis@bureauleiding.nl
Meer weten over de activiteiten van BureauLeiding
Neem contact met ons op en we beantwoorden graag uw vragen

Bestekteksten

Opdrachtgevers kunnen in het bestek voor (laten) schrijven dat de vrijkomende leidingen ter recycling afgevoerd of gerooid moeten worden. U vindt hier twee voorbeelden van standaard bestekteksten: